Shoreham-Beach-House-banner

Shoreham Beach House

Located on a small semi-rural site on the Mornington Peninsula in the coastal village of New Shoreham. The property is located at the end of a court, adjoining houses are located to the east and the north with vacant rural land to the south. The neighbourhood is made up of simple beach houses circa 1970, with a variety of simple styles. The Shoreham beach house directs living space to the north and south catering for outdoor living in a variety of weather conditions.

The project brief was to design a simple house which was warm in winter and naturally cooled in summer. The house was to be capable of being build herself with the assistance of her two children and a friend. Numerous building materials and objects which had been collected over the preceding years were to be incorporated into the house. Only a wood heater and the sun were to be the sources of warmth, it was to be open plan and modest.

Simple beach houses, circa 1970, with a variety of styles, define the neighbourhood. The project brief was to design a simple house which was warm in winter and naturally cooled in summer. The house was to be capable of being owner built with the assistance of her two children and a friend. Numerous building materials and objects which had been collected over the preceding years were to be incorporated into the house. Only a wood heater and the sun were to be the sources of warmth, it was to be open plan and modest.

The placement of the house on the site was dictated by the need to give over much of the property to a future garden. A deck at the front of the house gives the owners an opportunity to engage with the street, the setting of the house below the roadway provides an element of privacy.  A quite private realm exists at the rear of the house with a small deck and carefully located garage as a screen to the neighbours.

A curved roof  drapes over the living area while the bedrooms are expressed as separate extensions to the main building.  Although not a large home the spaces are open and comfortable. Openable windows on the north and south sides allow natural cooling via cross ventilating breezes. Windows on the north side filter light through a pergola while privacy is maximised through two large screens which slide across the front of the living room windows. The main living area opens to the north facing deck while wet areas are clustered along the south wall.

The site posed some difficulty, sloping toward the south while maintaining a northerly aspect for the house with minimal excavation works.  Shoreham beach house is a simple energy efficient home which succeeds in achieving the aims of our client.

Construction: By owner
Size: House 115m2 + decks 52m2 + garage 45m2
Location: Shoreham
Materials: Recycled weather boards, doors and timber windows. Fibre cement sheet wall cladding, steel roofing. Polished concrete floors.

The Shoreham beach house directs living space to the north and south catering for outdoor living in a variety of weather conditions.

Contact us

Maps

  • 40a Ford Street
    Beechworth VIC

    Melbourne Road,
    Blairgowrie VIC

    PO Box 548,
    Beechworth VIC 3747

    Mobile 0425 429 280
    Land 03 5972 0567

    Email office@inspace.net.au

  • LinkedIn
    Pinterest
    Google+
    SOCIALICON